O safariju

 

 

SAFARI TOUR – NAPETA TURISTIČNA ATRAKCIJA PO MARIBORU  

 

V Mariboru bo od 21. avgusta mini vlak, ki sicer turiste prevaža na ogled znamenitosti mesta, vozil po tistem Mariboru, o katerem turistične brošure ne pišejo. Niti ga ne omenjajo turistični vodniki. Po tistem Mariboru, ki živi na ulicah in ga je mogoče le neposredno doživeti ali o njem slišati po ustnem izročilu. In tak Maribor vznemirja, kot lahko vznemirjajo le posebneži, čudaki, pijanci, prostitutke, boemi, mali ali veliki kriminalci, ljudje, ki so živeli in še živijo na socialnem ali moralnem robu in dajejo mestu poseben pečat. In ko jih več ni, nastane praznina. To je Maribor »by night«, ki živi tudi podnevi in brez njega mesto ne bi bilo, kar je.

 

 

EKIPA

 

Safari tour skupaj ustvarjajo režiser Matjaž Latin, scenarist Rok Vilčnik in igralec Nenad Tokalić-Nešo pod okriljem KUD-a Borza s producentom Slavkom Škvorcem. Mariborčana  Latin in  Vilčnik in Ptujčan Tokalić so na slovenski gledališki sceni uveljavljeni ustvarjalci, ki so že sodelovali znotraj rednih gledaliških repertoarjev. Najbolj znani »izdelek« Latina in Vilčnika je Kleščar (igra ga Aljoša Ternovšek), ki je prerasel okvirje monodrame in se kasneje kot televizijski  Dule Vaupotič in leta 2012 kot Mariborska vest  – hišnik Maribora uveljavil kot predstavnik malega človeka ter neizprosni kritik družbeno-kulturnega življenja v Mariboru in Sloveniji. Z Nenadom Tokaličem, ki se je po nekajletnem premoru ponovno vrnil na odrske deske, Matjaža Latina povezuje sodelovanje v ptujski postavitvi črne komedije Ovinek 1 in Ovinek 2. Predstava Safari tour, kakršno si je zamislil Latin, narekuje specifičen tip igralca, in Nešo se mu je zdel idealen za to vlogo.

 

 

IDEJA

 

Ideja za Safari tour se je porodila pred dvema letoma, ko je Matjaž Latin sodeloval v inkubatorju idej, ekipi, ki je znotraj programskega sklopa Ključi mesta EPK snovala ideje za oživljanje mestnega središča. Že od nekdaj ga privlačijo posebneži, ljudje z roba družbe, ekscentriki, anekdote izza šanka…in Safari tour je rezultat tega: »Maribor ima nek svoj štih in skozi Safari tour bomo poskusili prikazati mariborsko  marginalo. Če pogledamo samo gostilno Štajerc, kjer sedaj sedimo, kaj vse se je tu dogajalo, katera leta so bila najzanimivejša za to gostilno, katere so bile še ostale zanimive gostilne, bifeji, kje so se kresale debate, kdo so ljudje, ki prehajajo v neuradno zgodovino mesta, ne samo umetniki, športniki, gospodarstveniki, intelektualci, ampak neke face, ki jih mesto posvoji. Kot je bil recimo Jurček, ki je bil direktor Lenta, policaj, šef strežbe, možicelj, ki smo ga vsi radi srečali in ko je tako tragično preminil, smo bili vsi žalostni, časopisi so pisali o tem. So bili pa še drugi zelo zanimivi liki, Maribor je vedno imel veliko posebnežev.«

Uro in pol dolg Safari tour se bo začel pri frančiškanski cerkvi, zadnja postaja bo pri gostilni Orfej na Koroški cesti. Vlak bo vozil šofer, Nešo pa bo v stilu stand-up komedije kot vodič po mestu pripovedoval zanimive zgodbe mesta in njegovih prebivalcev, začinjene z elementi črne komedije.

Za lokalne mite in legende so ustvarjalci v veliki meri vedeli sami, pomagal je tudi spomin njihovih očetov in znancev, kljub temu so se lotili raziskave z metodami raziskovalnega novinarstva. Rok Vilčnik se je srečeval s številnimi meščani in strokovnjaki, ki dobro poznajo zgodovino mesta, veliko mu je pomagal legendarni mariborski novinar Srečko Niedorfer.  V glavnem so se osredotočili na zgodbe iz povojnega obdobja, čeprav je raziskovanje navrglo tudi nekaj zanimivih likov iz 19. stoletja. Recimo o Kirchentrottlu, možu, ki je v Maribor prišel z Bavarske, imel je dve golši in na hrbtu nosil leseno cerkev.

Matjaž Latin: »Gre za predstavitev znamenitih posebnežev pa tudi lokacij družabnega življenja, od določenih javnih zbirališč do mestnih četrti, kjer so denimo delovale lokalne tolpe. In če je v Ljubljani bil nekoč Šumi, kjer so se zbirali boemi, je bil to v Mariboru Bobi, kafič z dušo, kjer so se med seboj družili intelektualci in proletarci, profesorji in delavci, pisatelji in tisti, ki so na neki točki življenja pristali na robu in bili za večino čudaški, smešni, morda celo zbujali strahospoštovanje. Verjetno se bodo ljudje spomnili gospoda Kukavice, človeka s tablo Za koliko milijonov DM so me ogoljufali, ki je bil 14 let del mariborske scenografije. In še in še, vsega ne smemo razkriti… In ko teh ljudi več ni, zazeva praznina.«

Zdi se, da je nekoč bilo več teh posebnežev, a Latin zatrjuje, da jih je tudi danes, recimo, gospa, ki poje na Gosposki, ali pa gospod s harmoniko, ki še drugim daje od svojega zaslužka.

Na poti Safari tour slišimo tudi o ljudeh, ki so pustili neizbrisen pečat ne le v Mariboru in Sloveniji, ampak v svetu, a so bili netipični predstavniki svojega ceha. Recimo Nikola Tesla, ki je bil asket, a je v Mariboru preživel neko svoje zelo živahno obdobje.

Producent projekta Slavko Škvorc pravi, da je bila odločitev za vlak prava umetnost v smislu produkcije, saj je treba pokriti stroške, nanj pa gre le okoli 50 ljudi, karta bo stala 12 evrov: »Zaenkrat se spuščamo v butično izvedbo projekta. Želimo si, da bi vlak vozil tudi kasneje, po koncu projekta, pri čemer bi zelo pohvalil agencijo Don Travel, ki upravlja vlak. Zelo so nam naklonjeni, angažirani, odlično komunicirajo z nami. KUD Borza s tem projektom ostaja zvesto svojemu principu, to je dokumentarizem Maribora z aktualno družbeno kritiko, ohranjanje nečesa, kar bi sicer šlo v pozabo. Tako je bilo s  Kleščarjem in z Was ist Maribor (predstava o propadu TAM-a, ki bo 23. avgusta gostovala v Ljubljani na festivalu Mladi levi, op.p.). Predstave se ne odvijajo v klasičnem gledališkem prostoru, ampak zunaj.«.

 

ZAKAJ SAFARI TOUR:

 

Matjaž Latin je neobičajno vožnjo z vlakom sprva nameraval poimenovati Po temni strani Maribora. A si je premislil, saj je ta druga plat lahko tudi vesela oz. v vrednotenju mesta in življenja v njem prinaša tisto nekaj več, česar običajni človek morda povsem ne razume, mu je ob tem neprijetno, a mu kot neposnemljiv unikat predstavlja skoraj nepogrešljiv del vsakdana. Preusmeritev pozornosti in trenutek izstopa iz rutine. In nekje v srcu se človeku ti »unikati« prikupijo. Ganejo: »Nekoč sem bil v Harlemu in sem videl, kako tja vozijo nemške turiste z avtobusi gledat, kako tam živijo črnci. In se mi je zazdelo to zelo perverzno. Ni cilj, da je ljudem Safari tour zgolj v zabavo, ampak da se vzpostavi neko zavedanje, odnos, da obstaja tudi drugačno življenje. Da se nekoliko distancirajo in premislijo tudi o drugi plati našega bivanja. Konec koncev pa je to tudi gledališka predstava, pri kateri sedemo na vlak in se peljemo kot turisti skozi safari, skozi ta neolepšani Maribor. Z vsem spoštovanjem do vseh, ki jih omenjamo.»